Dirty MOINKS

MOINK ballen zijn rundergehaktballentjes van de barbecue. Er zit een plakje spek omheen en het is afgelakt met heerlijke barbecuebiersaus. Dit ‘recept’ voor de ballen komt uit Amerika. De naam komt van het geroep van de koe en het varken: “MOOOO en OInkk-OInkk”. In het boek ‘Bier en Barbecue‘ staat een klassiek recept. Dit is een “dirty” variant, maar oo-zo-lekker. Bijna hetzelfde idee als de MOINK-ballen, maar dan ‘quick and dirty’.

Bereiding

Pel de ui en snijd het in fijne blokjes. Snijd de zongedroogde tomaat en de jalapeño-ringen klein. Doe het in een kom en voeg de paprikapoeder en de peper en zout toe. Doe er nu 200 gram van het gehakt bij en maal het met een blender of staafmixer. Het word nu een soort paté. Meng de rest van het gehakt erdoor en draai er kleine balletjes van. Bestrooi de ballen met een beetje barbecue rub (Rokende RègâhsOl’Timers Dirty Hogs). Rol elke bal in een half plakje ontbijtspek en zet het vast met een cocktailprikker.

Op de barbecue

Zorg voor een temperatuur van de barbecue van rond de 105 à 110ᵒC. Leg de ballen op het rooster, ongeveer 70 minuten. Na 55 minuten lak je de ballen met de lak van barbecuebiersaus en bierstroop. Gebruik de siliconenkwast.

Kies een niet zo bittere IPA (bijvoorbeeld een NEIPA, new england IPA, van 5,5% tot 6,5%)

ingrediënten
750 gram rundergehakt of half-om-half
1 ui
3 stukken zongedroogde tomaat
8 ringen van jalapeño uit een potje
5 gram paprikapoeder
4 gram zeezout
5 gram gemalen zwarte peper
300 gram ontbijtspek

Voor de lak
150 ml barbecuebiersaus
40 ml bierstroop

benodigdheden
Cocktailprikkers of korte satéstokken

Siliconenkwast