Avondje pilsen

Vanavond treden een paar vrienden met hun band op! Erg leuk en ik ben vooral benieuwd naar hoe ze het op het podium doen, en naar hun energie en hoe hard ze gaan knallen! Tussendoor ga ik pils drinken!

Het is alweer een tijd geleden dat ik pilsners of pilseners heb gedronken. Ik verwacht dat het vanavond gezellig word, en dat ik wel meer dan één pilsener zal gaan drinken..

Wat is een Pilsner?

Pilsner, of pils, of pilsener is een ondergistend bier dat vooral haar smaak krijgt van hop en een beetje van de mout. Heerlijk zacht en extreem goed doordrinkbaar. Als het gekoeld is, en het is warm, dan is het echt heerlijk genieten. Ik gebruik wel eens het woord: “doorglij-gevoel”. Daarmee bedoel ik dat het een lekker gevoel is om een koud pils door je mond en keel te voelen glijden. Je mond wordt er bijna droog van en je wilt snel weer een nieuwe slok nemen.

Ik heb eigenlijk geen directe voorkeur voor een bepaalde pilsner, wel wil ik graag dat het goed getapt is en koud is. En in een schoon glas. Een goed getapt pilsner ruikt heerlijk moutig-zoet, hop-fruitig en fris. Een slecht getapte is wat muffig en zurig. En die geur maakt een wereld van verschil bij het proeven van je pils! Bij een goed getapt bier leg je met de afschuimspatel een dun laag, heeel vers en schoon water op het schuim. Het is dus van belang dat het water, uit de beker met de spatel, schoon is!

Wat is jouw favoriete pilsner? Heb je weleens vijf verschillende naast elkaar geproefd? Denk je dat je jouw favoriet ertussen uit zou halen, als ze blind geserveerd worden? Doe eens een test met een stel vrienden en vriendinnen, gewoon vijf of zes verschillende in de koelkast zetten en dan blind (door iemand anders in onherkenbare glazen) in laten schenken.

Welke vind je nu echt het lekkerste?