Bier en kaas, een wereldse combinatie!

Kaas en Bier, waarom past bier goed bij kaas? 

Kaas is lekker. Bier is lekker. Bier en kaas passen ontzettend goed bij elkaar! Beide worden gemaakt door mensen met behulp van de natuur of is het andersom? Bier en kaas passen erg goed bij elkaar, de eigenschappen helpen elkaar! De koolzuur en alcohol passen goed bij het vettig en zoutige van kaas. Het ziltige van de kaas versterkt de aroma’s in het bier en temperen het bittere van de hop en mout.

Bier wordt gemaakt van mout. Gemoute graan word in water verwarmd (het maischen), de suiker uit de mout komen vrij in het water. Dit water heet wort. Het wort wordt gekookt met hop (het brouwen). Daarna wordt het wort gekoeld en dan wordt er gist bijgevoegd. De gist verbruikt de suiker en maakt er alcohol, koolzuur en nog meer andere aroma’s van. Mout kan gemaakt worden van gerst, tarwe , haver, rogge, spelt, teff en quinoa. Maar de brouwer kan ook kiezen voor mais of rijst.

Wat is bier?

Mout komt van graan en graan zijn de zaden van grassoorten. Kaas wordt gemaakt van melk. Melk komt van koeien, schapen en geiten en zij eten die grassoorten. Vroeger werden beide, bier en kaas, ook op boerderijen gemaakt.

Smaak van Kaas

De smaak van kaas verandert een beetje naarmate een kaas ouder wordt. De kaas is dan meer gerijpt. De smaak van kaas is ook anders wanneer deze van winter of zomermelk is gemaakt. Koeien eten in de zomer vers gras en in de winter gedroogd gras, hooi. Maar kaas is in principe ‘smaakvast’. Een camembert smaakt naar camembert. Als je dus een combinatie hebt gevonden tussen een bier en een camembert, dan is die combinatie een half jaar later ook nog goed of lekker. Uiteraard wel met een versere camembert!

Kies sterkte bij sterkte

Het spreekt vanzelf dat delicate kazen het beste past bij een zacht bieren. En een kaas met een intense en sterke smaak vraagt om een krachtig bier. De intensiteit van de biersmaak heeft verschillende aspecten: de sterkte of de hoeveelheid van de smaak en het aroma, het alcoholgehalte, moutkarakter, hopbitterheid, zoetheid, body en de hoeveelheid geroosterde smaken. Bij kaas spelen de alcohol, het moutkarakter en de hopbitterheid geen rol, maar wel het vetgehalte, de gebruikte melk en de manier van fermenteren en rijpen.

Temperatuur

Bedenk ook dat de temperaturen van het bier en van de kaas van invloed zijn op de smaak. Serveer beide niet te koud. De smaak van bier proef je beter wanneer het bier tussen 12 tot 15 graden Celsius is, uitzonderingen als Pilsner of Oude Geuze daargelaten. En dat geldt ook voor de kazen. Haal de kazen daarom op tijd uit de koeling.

Kaas kun je het beste gekoeld bewaren, elk uur buiten de koelkast betekent dat de kaas een dag minder lang houdbaar is.

Combineren

Combinaties tussen kaas en bier werken vaak het beste als ze een smaak delen. De karameltonen van een herfstbok en een schapenkaas of de diep geroosterde smaak van een Russian imperial stout en zoete en zoute tonen van een blauwe kaas, of de fruitige karamelsmaak van een amber, of een IPA met karamelmout, en zoete en zoute smaken van een rode korstkaas zijn daar voorbeelden van.

Het koolzuur en de hopbitterheid van bier gaan goed samen met de volmondigheid en het vettige van kaas. Bieren van gemiddelde intensiteit passen bij veel kazen, maar een intense kaas zoals die van de Stilton vereist een krachtig bier zoals een gerstewijn of een imperial stout.

In het boekje Bier en Kaas staan meer dan 80 combinaties tussen bier en kaas!

=======================

Bij bier let je dus op:

  • Alcohol
  • Koolzuur
  • Bierstijl
  • Basissmaak (Bitter, zuur, zoet, zout en umami)

Bij kaas let je op:

  • Vettigheid
  • Structuur
  • Soort en type kaas
  • Basissmaak (Zout, zoet, zuur, bitter en umami)