Bier is lekker!

Bier is vooral lekker! Als je nu bij bier aan Pils of Pilsner denkt, dan is er nog zóveel meer, zoveel lekkere smaken, te ontdekken!! Probeer de volgende bierstijlen eens: tripel, saison, IPA of een imperial stout! Een tripel is zoet-kruidig, een saison is droog-peperig, een IPA (je zegt Ie-Pi-EE) is vaak fruitig met een bittere nasmaak en een imperial Stout is volmondig, dik, zoet, kruidig en bitter. Deze drink je rustig!

Zo zat ik laatst in mijn favoriete kroeg, aan de bar te genieten van een 14 weken oude Orval Orval met Schotse Single Malt Whisky met daarnaast een Schotse single malt whisky. Naast mij zitten twee gezellige dames, aan de hoek van de bar, met in hun glas een volle donkerrode wijn. We raken in gesprek en ze zijn erg benieuwd naar “mijn kopstoot-deluxe”, die ik heel rustig proef. Na het uitleggen van de smaken en de combinatie van de smaken, waarbij we ook kijken, ruiken, nog een keer ruiken, proeven en nog een keer proeven, kijken ze mij met grote ogen aan! Wat een heerlijke geuren en smaken!

Het is twee weken later, nóg drukker in mijn kroeg en de dames zitten aan een ietwat kleiner tafeltje aan de muur. Allebei een groot glas voor zich. Ze zien mij en beginnen te giechelen. Hun pretoogjes roepen mij naar hen toe. En bij aankomst zie ik dat ze een dik zwart bier in hun glas hebben. Vol trots halen ze een fles Hemel en Aarde van Brouwerij de Molen (dit is een donkere Imperial Stout met een rooksmaak) van achter de bierkaart naar voren. Op mijn vraag  of ze het lekker vinden, lachen ze mij bijna uit! TUURLIJK!! HET IS VERRUKKULUK, dit is al het tweede flesje dat we delen… En misschien bestellen we er zo nog wel eentje.. Hoe we thuis komen valt nog even te bezien!

Ja, bier is lekker, en voor ieders smaak is er wel een bier te vinden. In de zomer de wat frissere en lichtere variaties, en in de winter de bieren die je graag bij een open haard proeft!

Hou je van zoet, probeer dan een Blond, Dubbel of Tripel. Hou je van geroosterd en gebrande tonen, kies dan een Hersftbock, Porter, Imperial Stout of een Black IPA. Hou je van bitter, kies dan een IPA of Pilsner. En van zuur, weet je het zeker?, kies dan Oude Geuze, of liever minder heftig? Kies dan  een Saison, Göse of een tarwebier, zoals een Witbier of een Duitse Weizen.

Bier wordt gebrouwen met vier basis ingrediënten:

  • Water, Mout, Hop en Gist, maar je kunt ook andere ingrediënten gebruiken, zoals specerijen, kruiden en fruit!

Elk ingrediënt bepaalt op een andere manier de smaak van je bier! De kleur en het alcoholpercentage worden voornamelijk bepaald door de moutsoorten en de hoeveelheid mout. Des te meer mout, des te hoger het alcoholpercentage kan worden! Maar over deze ingrediënten volgt er snel een andere toelichting. Voor nu wens ik je vooral veel proefplezier!

Proost, Arvid