Appeltaart van de Barbecue

Appeltaart van de barbecue. Appeltaart is sowieso al lekker, maar wat denk je van een appeltaart gegaard op de barbecue! Op een barbecue met deksel kun je de temperatuur constant houden. Dit recept lukt het beste als je de barbecue vijf kwartier op 150 à 160 graden Celsius kunt houden. Misschien moet je even oefenen met de schuiven, maar dan kun je gelijk ook heel veel andere recepten uitkiezen voor op de barbecue. Als er ergens een taart geserveerd wordt en ik mag kiezen, dan ga ik graag voor de appelkruimeltaart. Eerder bedacht ik al een chocoladetaart, die met karnemelk en soda. Deze taart is daar een verre variatie op. De kruimels geven de appelkruimeltaart net een andere textuur dan een gewone appeltaart. Helemaal lekker met de witte chocolade-twist!

Ingrediënten Voor het deeg

  • 200 gram boter
  • 7 gram vanillesuiker
  • 90 a 100 gram rietsuiker
  • 1 ei
  • 320 gram bloem
  • 7 gram bakpoeder
  • Rasp van een halve citroen
  • 3 gram zout
  • 100 gram langzaam gesmolten witte chocolade

Voor de vulling

  • 2 uien
  • 3 appels, grote goudrenetten of jonagolds, in partjes
  • 12 gram kaneel
  • 60 gram bierstroop
  • 7 gram tijm
  • 3 gram witte peper
  • Rozijnen optioneel

Voor de kruimels

  • 120 gram bloem
  • 100 gram gesmolten witte chocolade
  • 3 gram zout
  • 20 gram boter
  • 20 gram rietsuiker

Verder nodig

  • Bakpapier
  • Springvorm doorsnede 24 cm

Voorbereiding Steek de barbecue aan en als de temperatuur 150 graden Celsius is, leg je de uien en 2 doormidden gesneden appels erop. Na 40 a 45 minuten zijn, als ze zacht zijn, gaar. Haal de uien en de appels van de barbecue en pel de uien. Snijd de uien en appels in kleine stukjes, en gebruik ze als vulling.

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Indien je een oven gebruikt. Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter, maar bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort en rol driekwart van het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm.

Snijd de derde appel in kleine partjes. Doe de appelpartjes in een kom en meng deze met de kaneel, de bierstroop, tijm en peper. Voeg als alles goed gemengd is de rozijnen toe en doe de appelvulling in de taartvorm. En leg hierop de overgebleven kwart van het deeg in een dunne laag.

De kruimels Meng voor de kruimels de bloem, de gesmolten witte chocolade, de rietsuiker en een snuf zout in een kom en doe daar de in blokjes gesneden boter bij. Maak hier met je vingers een kruimelig deeg van. Verdeel de kruimels over de taart en bak de appelkruimeltaart in 65 tot 80 minuten goudbruin.

Laat de taart volledig afkoelen, zodat de boter en chocolade weer hard is geworden, voordat je de springvorm verwijdert. Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.

Barbecue, gebruik een reflector en pizzasteen, temperatuur 140/150 graden Celsius en 75minuten. Voor de Oven 170 graden Celsius en 65 minuten.