Archieven

Dirty MOINKS

MOINK ballen zijn rundergehaktballentjes van de barbecue. Er zit een plakje spek omheen en het is afgelakt met heerlijke barbecuebiersaus. Dit ‘recept’ voor de ballen komt uit Amerika. De naam komt van het geroep van de koe en het varken: “MOOOO en OInkk-OInkk”. In het boek ‘Bier en Barbecue‘ staat een klassiek recept. Dit is een “dirty” variant, maar oo-zo-lekker. Bijna hetzelfde idee als de MOINK-ballen, maar dan ‘quick and dirty’.

Bereiding

Pel de ui en snijd het in fijne blokjes. Snijd de zongedroogde tomaat en de jalapeño-ringen klein. Doe het in een kom en voeg de paprikapoeder en de peper en zout toe. Doe er nu 200 gram van het gehakt bij en maal het met een blender of staafmixer. Het word nu een soort paté. Meng de rest van het gehakt erdoor en draai er kleine balletjes van. Bestrooi de ballen met een beetje barbecue rub (Rokende RègâhsOl’Timers Dirty Hogs). Rol elke bal in een half plakje ontbijtspek en zet het vast met een cocktailprikker.

Op de barbecue

Zorg voor een temperatuur van de barbecue van rond de 105 à 110ᵒC. Leg de ballen op het rooster, ongeveer 70 minuten. Na 55 minuten lak je de ballen met de lak van barbecuebiersaus en bierstroop. Gebruik de siliconenkwast.

Kies een niet zo bittere IPA (bijvoorbeeld een NEIPA, new england IPA, van 5,5% tot 6,5%)

ingrediënten
750 gram rundergehakt of half-om-half
1 ui
3 stukken zongedroogde tomaat
8 ringen van jalapeño uit een potje
5 gram paprikapoeder
4 gram zeezout
5 gram gemalen zwarte peper
300 gram ontbijtspek

Voor de lak
150 ml barbecuebiersaus
40 ml bierstroop

benodigdheden
Cocktailprikkers of korte satéstokken

Siliconenkwast

Appeltaart van de Barbecue

Appeltaart van de barbecue. Appeltaart is sowieso al lekker, maar wat denk je van een appeltaart gegaard op de barbecue! Op een barbecue met deksel kun je de temperatuur constant houden. Dit recept lukt het beste als je de barbecue vijf kwartier op 150 à 160 graden Celsius kunt houden. Misschien moet je even oefenen met de schuiven, maar dan kun je gelijk ook heel veel andere recepten uitkiezen voor op de barbecue. Als er ergens een taart geserveerd wordt en ik mag kiezen, dan ga ik graag voor de appelkruimeltaart. Eerder bedacht ik al een chocoladetaart, die met karnemelk en soda. Deze taart is daar een verre variatie op. De kruimels geven de appelkruimeltaart net een andere textuur dan een gewone appeltaart. Helemaal lekker met de witte chocolade-twist!

Ingrediënten Voor het deeg

  • 200 gram boter
  • 7 gram vanillesuiker
  • 90 a 100 gram rietsuiker
  • 1 ei
  • 320 gram bloem
  • 7 gram bakpoeder
  • Rasp van een halve citroen
  • 3 gram zout
  • 100 gram langzaam gesmolten witte chocolade

Voor de vulling

  • 2 uien
  • 3 appels, grote goudrenetten of jonagolds, in partjes
  • 12 gram kaneel
  • 60 gram bierstroop
  • 7 gram tijm
  • 3 gram witte peper
  • Rozijnen optioneel

Voor de kruimels

  • 120 gram bloem
  • 100 gram gesmolten witte chocolade
  • 3 gram zout
  • 20 gram boter
  • 20 gram rietsuiker

Verder nodig

  • Bakpapier
  • Springvorm doorsnede 24 cm

Voorbereiding Steek de barbecue aan en als de temperatuur 150 graden Celsius is, leg je de uien en 2 doormidden gesneden appels erop. Na 40 a 45 minuten zijn, als ze zacht zijn, gaar. Haal de uien en de appels van de barbecue en pel de uien. Snijd de uien en appels in kleine stukjes, en gebruik ze als vulling.

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Indien je een oven gebruikt. Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter, maar bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort en rol driekwart van het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm.

Snijd de derde appel in kleine partjes. Doe de appelpartjes in een kom en meng deze met de kaneel, de bierstroop, tijm en peper. Voeg als alles goed gemengd is de rozijnen toe en doe de appelvulling in de taartvorm. En leg hierop de overgebleven kwart van het deeg in een dunne laag.

De kruimels Meng voor de kruimels de bloem, de gesmolten witte chocolade, de rietsuiker en een snuf zout in een kom en doe daar de in blokjes gesneden boter bij. Maak hier met je vingers een kruimelig deeg van. Verdeel de kruimels over de taart en bak de appelkruimeltaart in 65 tot 80 minuten goudbruin.

Laat de taart volledig afkoelen, zodat de boter en chocolade weer hard is geworden, voordat je de springvorm verwijdert. Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.

Barbecue, gebruik een reflector en pizzasteen, temperatuur 140/150 graden Celsius en 75minuten. Voor de Oven 170 graden Celsius en 65 minuten.

Testbericht

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita relinquet duas, de quibus etiam atque etiam consideret. Num quid tale Democritus? Sin laboramus, quis est, qui alienae modum statuat industriae? Duo Reges: constructio interrete. Ita relinquet duas, de quibus etiam atque etiam consideret. Num quid tale Democritus?

Nihilne est in his rebus, quod dignum libero aut indignum esse ducamus? Contineo me ab exemplis. Potius ergo illa dicantur: turpe esse, viri non esse debilitari dolore, frangi, succumbere. Illud quaero, quid ei, qui in voluptate summum bonum ponat, consentaneum sit dicere. Ita similis erit ei finis boni, atque antea fuerat, neque idem tamen; Quod quidem nobis non saepe contingit. Est, ut dicis, inquit; Quod quidem iam fit etiam in Academia.

Erit enim instructus ad mortem contemnendam, ad exilium, ad ipsum etiam dolorem. Istam voluptatem perpetuam quis potest praestare sapienti? Tum Torquatus: Prorsus, inquit, assentior; Non semper, inquam; Miserum hominem! Si dolor summum malum est, dici aliter non potest. Nam et complectitur verbis, quod vult, et dicit plane, quod intellegam; Iis igitur est difficilius satis facere, qui se Latina scripta dicunt contemnere.

Avondje pilsen

Vanavond treden een paar vrienden met hun band op! Erg leuk en ik ben vooral benieuwd naar hoe ze het op het podium doen, en naar hun energie en hoe hard ze gaan knallen! Tussendoor ga ik pils drinken!

Het is alweer een tijd geleden dat ik pilsners of pilseners heb gedronken. Ik verwacht dat het vanavond gezellig word, en dat ik wel meer dan één pilsener zal gaan drinken..

Wat is een Pilsner?

Pilsner, of pils, of pilsener is een ondergistend bier dat vooral haar smaak krijgt van hop en een beetje van de mout. Heerlijk zacht en extreem goed doordrinkbaar. Als het gekoeld is, en het is warm, dan is het echt heerlijk genieten. Ik gebruik wel eens het woord: “doorglij-gevoel”. Daarmee bedoel ik dat het een lekker gevoel is om een koud pils door je mond en keel te voelen glijden. Je mond wordt er bijna droog van en je wilt snel weer een nieuwe slok nemen.

Ik heb eigenlijk geen directe voorkeur voor een bepaalde pilsner, wel wil ik graag dat het goed getapt is en koud is. En in een schoon glas. Een goed getapt pilsner ruikt heerlijk moutig-zoet, hop-fruitig en fris. Een slecht getapte is wat muffig en zurig. En die geur maakt een wereld van verschil bij het proeven van je pils! Bij een goed getapt bier leg je met de afschuimspatel een dun laag, heeel vers en schoon water op het schuim. Het is dus van belang dat het water, uit de beker met de spatel, schoon is!

Wat is jouw favoriete pilsner? Heb je weleens vijf verschillende naast elkaar geproefd? Denk je dat je jouw favoriet ertussen uit zou halen, als ze blind geserveerd worden? Doe eens een test met een stel vrienden en vriendinnen, gewoon vijf of zes verschillende in de koelkast zetten en dan blind (door iemand anders in onherkenbare glazen) in laten schenken.

Welke vind je nu echt het lekkerste?

Wat is mout?

Gekleurde en vermoute gerst

Wat is mout?

Mout word gemaakt van graan. Mout is dus een gemoute graansoort. Mout kan gemaakt worden van gerst, tarwe, haver, rogge en spelt. En als je bier brouwt dan zijn het de suikers uit deze mout, die je oplost in water. De suikers worden dan later in het brouwproces vergist door gist. Zodra er gist bij het suikerwater, dat het dan wort, dan heb je bier. 

Bij mouten worden graankorrels vochtig gemaakt waardoor het ontkiemingsproces start. Tijdens het ontkiemen zetten enzymen, die zich in de graankorrel bevinden, het zetmeel in het meellichaam gedeeltelijk om in verschillende suikers. De gist verbruikt deze suikers. Een van de eerste stappen bij het brouwen van bier is het maken van wort, het moutsuikerwater.

Dit omzettingsproces is een natuurlijk proces. De ontkiemende graankorrel wil snel groeien. Daar is veel energie voor nodig. Suikers geven deze energie. Fotosynthese is de manier van een plant om suiker aan te maken.  Daarbij zorgen de bladeren, onder invloed van licht, dat water via de wortels uit de grond en kooldioxide uit de lucht omgezet worden in suikers. Als een graankorrel net ontkiemt is, heeft deze geen bladeren en kan dus niet zelfstandig suiker maken. Het heeft dus een soort moedermelk nodig. De natuur helpt een handje. Deze heeft in de graankorrel, in de vorm van zetmeel, suikers opgeslagen. Dat zetmeel is het witte poeder dat we kennen als bloem wat in het midden van de graankorrel zit, het zogenaamde meellichaam.

Ontkiemde gerstemout voor bierbrouwen

Zetmeel is een complexe vorm van suiker en is voor de plant, en de bierbrouwer, niet direct bruikbaar. De enzymen die ontstaan tijdens het ontkiemen zorgen dat zetmeel omgezet wordt in suikers. En daar haalt de jonge plant zijn energie vandaan.

 

Tijdens het ontkiemen ontstaat er een klein worteltje. Dit is het moment om de graankorrels gedroogd waardoor het ontkiemingsproces stopt. Het gedroogde ontkiemde graan wordt mout genoemd.

 

Hoe krijgt mout haar kleur?

Na het ontkiemen kan het graan verwarmd worden met hete lucht of in een oven worden geroosterd. De suikers die tijdens het ontkiemingsproces zijn ontstaan gaan karameliseren zo ontstaat een bruine(re) kleur. Hoe warmer de graankorrel verwarmd wordt hoe donkerder de mout wordt.

 

Continue reading

Bier en kaas, een wereldse combinatie!

Kaas en Bier, waarom past bier goed bij kaas? 

Kaas is lekker. Bier is lekker. Bier en kaas passen ontzettend goed bij elkaar! Beide worden gemaakt door mensen met behulp van de natuur of is het andersom? Bier en kaas passen erg goed bij elkaar, de eigenschappen helpen elkaar! De koolzuur en alcohol passen goed bij het vettig en zoutige van kaas. Het ziltige van de kaas versterkt de aroma’s in het bier en temperen het bittere van de hop en mout.

Bier wordt gemaakt van mout. Gemoute graan word in water verwarmd (het maischen), de suiker uit de mout komen vrij in het water. Dit water heet wort. Het wort wordt gekookt met hop (het brouwen). Daarna wordt het wort gekoeld en dan wordt er gist bijgevoegd. De gist verbruikt de suiker en maakt er alcohol, koolzuur en nog meer andere aroma’s van. Mout kan gemaakt worden van gerst, tarwe , haver, rogge, spelt, teff en quinoa. Maar de brouwer kan ook kiezen voor mais of rijst.

Wat is bier?

Mout komt van graan en graan zijn de zaden van grassoorten. Kaas wordt gemaakt van melk. Melk komt van koeien, schapen en geiten en zij eten die grassoorten. Vroeger werden beide, bier en kaas, ook op boerderijen gemaakt.

Smaak van Kaas

De smaak van kaas verandert een beetje naarmate een kaas ouder wordt. De kaas is dan meer gerijpt. De smaak van kaas is ook anders wanneer deze van winter of zomermelk is gemaakt. Koeien eten in de zomer vers gras en in de winter gedroogd gras, hooi. Maar kaas is in principe ‘smaakvast’. Een camembert smaakt naar camembert. Als je dus een combinatie hebt gevonden tussen een bier en een camembert, dan is die combinatie een half jaar later ook nog goed of lekker. Uiteraard wel met een versere camembert!

Kies sterkte bij sterkte

Het spreekt vanzelf dat delicate kazen het beste past bij een zacht bieren. En een kaas met een intense en sterke smaak vraagt om een krachtig bier. De intensiteit van de biersmaak heeft verschillende aspecten: de sterkte of de hoeveelheid van de smaak en het aroma, het alcoholgehalte, moutkarakter, hopbitterheid, zoetheid, body en de hoeveelheid geroosterde smaken. Bij kaas spelen de alcohol, het moutkarakter en de hopbitterheid geen rol, maar wel het vetgehalte, de gebruikte melk en de manier van fermenteren en rijpen.

Temperatuur

Bedenk ook dat de temperaturen van het bier en van de kaas van invloed zijn op de smaak. Serveer beide niet te koud. De smaak van bier proef je beter wanneer het bier tussen 12 tot 15 graden Celsius is, uitzonderingen als Pilsner of Oude Geuze daargelaten. En dat geldt ook voor de kazen. Haal de kazen daarom op tijd uit de koeling.

Kaas kun je het beste gekoeld bewaren, elk uur buiten de koelkast betekent dat de kaas een dag minder lang houdbaar is.

Combineren

Combinaties tussen kaas en bier werken vaak het beste als ze een smaak delen. De karameltonen van een herfstbok en een schapenkaas of de diep geroosterde smaak van een Russian imperial stout en zoete en zoute tonen van een blauwe kaas, of de fruitige karamelsmaak van een amber, of een IPA met karamelmout, en zoete en zoute smaken van een rode korstkaas zijn daar voorbeelden van.

Het koolzuur en de hopbitterheid van bier gaan goed samen met de volmondigheid en het vettige van kaas. Bieren van gemiddelde intensiteit passen bij veel kazen, maar een intense kaas zoals die van de Stilton vereist een krachtig bier zoals een gerstewijn of een imperial stout.

In het boekje Bier en Kaas staan meer dan 80 combinaties tussen bier en kaas!

=======================

Bij bier let je dus op:

  • Alcohol
  • Koolzuur
  • Bierstijl
  • Basissmaak (Bitter, zuur, zoet, zout en umami)

Bij kaas let je op:

  • Vettigheid
  • Structuur
  • Soort en type kaas
  • Basissmaak (Zout, zoet, zuur, bitter en umami)

Bier is lekker!

Bier is vooral lekker! Als je nu bij bier aan Pils of Pilsner denkt, dan is er nog zóveel meer, zoveel lekkere smaken, te ontdekken!! Probeer de volgende bierstijlen eens: tripel, saison, IPA of een imperial stout! Een tripel is zoet-kruidig, een saison is droog-peperig, een IPA (je zegt Ie-Pi-EE) is vaak fruitig met een bittere nasmaak en een imperial Stout is volmondig, dik, zoet, kruidig en bitter. Deze drink je rustig!

Zo zat ik laatst in mijn favoriete kroeg, aan de bar te genieten van een 14 weken oude Orval Orval met Schotse Single Malt Whisky met daarnaast een Schotse single malt whisky. Naast mij zitten twee gezellige dames, aan de hoek van de bar, met in hun glas een volle donkerrode wijn. We raken in gesprek en ze zijn erg benieuwd naar “mijn kopstoot-deluxe”, die ik heel rustig proef. Na het uitleggen van de smaken en de combinatie van de smaken, waarbij we ook kijken, ruiken, nog een keer ruiken, proeven en nog een keer proeven, kijken ze mij met grote ogen aan! Wat een heerlijke geuren en smaken!

Het is twee weken later, nóg drukker in mijn kroeg en de dames zitten aan een ietwat kleiner tafeltje aan de muur. Allebei een groot glas voor zich. Ze zien mij en beginnen te giechelen. Hun pretoogjes roepen mij naar hen toe. En bij aankomst zie ik dat ze een dik zwart bier in hun glas hebben. Vol trots halen ze een fles Hemel en Aarde van Brouwerij de Molen (dit is een donkere Imperial Stout met een rooksmaak) van achter de bierkaart naar voren. Op mijn vraag  of ze het lekker vinden, lachen ze mij bijna uit! TUURLIJK!! HET IS VERRUKKULUK, dit is al het tweede flesje dat we delen… En misschien bestellen we er zo nog wel eentje.. Hoe we thuis komen valt nog even te bezien!

Ja, bier is lekker, en voor ieders smaak is er wel een bier te vinden. In de zomer de wat frissere en lichtere variaties, en in de winter de bieren die je graag bij een open haard proeft!

Hou je van zoet, probeer dan een Blond, Dubbel of Tripel. Hou je van geroosterd en gebrande tonen, kies dan een Hersftbock, Porter, Imperial Stout of een Black IPA. Hou je van bitter, kies dan een IPA of Pilsner. En van zuur, weet je het zeker?, kies dan Oude Geuze, of liever minder heftig? Kies dan  een Saison, Göse of een tarwebier, zoals een Witbier of een Duitse Weizen.

Bier wordt gebrouwen met vier basis ingrediënten:

  • Water, Mout, Hop en Gist, maar je kunt ook andere ingrediënten gebruiken, zoals specerijen, kruiden en fruit!

Elk ingrediënt bepaalt op een andere manier de smaak van je bier! De kleur en het alcoholpercentage worden voornamelijk bepaald door de moutsoorten en de hoeveelheid mout. Des te meer mout, des te hoger het alcoholpercentage kan worden! Maar over deze ingrediënten volgt er snel een andere toelichting. Voor nu wens ik je vooral veel proefplezier!

Proost, Arvid